Rally-toko

Rally-toko sopii kilpailulajina kaikenrotuisille, -ikäisille ja -kokoisille koirille, monirotuiset mukaan lukien. Lajissa yhdistyy eri elementtejä tottelevaisuudesta, agilitystä sekä koiratanssista. 

Rally-tokossa koira seuraa ohjaajaa radalla jossa suoritetaan kylttien osoittamia temppuja, kuten istuminen, maahanmeno, erilaiset pyörähdykset, peruutukset, puolenvaihdot ja hypyt.

Kehässä on aina vain yksi koira kerrallaan ja alokasluokassa tehtävät ovat varsin helppoja, joten kynnys aloittaa kilpaileminen on matalampi kuin monessa muussa harrastuslajissa. Käskyjen määrää ei ole rajoitettu, ja koiraa saa suullisesti kannustaa koko kilpailusuorituksen ajan. Näin laji sopii myös esimerkiksi hieman aremmille koirille, nuorille koirille kilpailu-uraa aloitettaessa tai vaikkapa seniorikoirille, sillä laji ei ole fyysisesti erityisen kuormittava koiralle. Samaten rally-tokon harrastaminen sopii monenlaisille ja kaikenikäisille ohjaajille, eikä ihmekään, että laji on noussut varsin suosituksi, varsinkin kun harrastamisen aloittaminen on niin helppoa.

Rally-tokossa koiran pitää pysyä paikallaan ohjaajan kiertäessä sen. Kuva: Saana Siitonen

Alemmissa luokissa (ALO-AVO) koira seuraa ohjaajaansa vasemmalla puolella, mutta ylemmissä luokissa (VOI-MES) koiran tulee osata seurata myös oikealla puolella, sekä vaihtaa seuraamispuolta sujuvasti eri tavoilla, esimerkiksi ohjaajan jalkojen välistä. Laji tarjoaakin hauskan aktivoinnin lisäksi myös hyvää kehonhallintaharjoittelua sekä koiralle että ohjaajalle. Rally-tokossa ohjaaja voi kaikissa luokissa käyttää vapaasti suullisia käskyjä ja käsimerkkejä sekä alokasluokassa myös vartalo-ohjausta. Koiran suorituksen osalta missään luokassa seuraamisen ei tarvitse olla mitenkään “täydellistä”, pääasia, että koira pysyy ohjaajan mukana ja häntä heiluu.

Rally-tokon ensimmäinen kilpailuluokka (ALO) suoritetaan taluttimessa, ja muissakin luokissa kehään tullaan ja sieltä poistutaan koira taluttimessa, vaikka ylempien luokkien tehtävät suoritetaan koira vapaana. Ylempiin luokkiin siirryttäessä tehtävät vaikeutuvat ja ohjaamisen tulee olla vähäeleisempää. Rata voi koostua esimerkiksi erilaisista esteistä, puolenvaihdoista, peruutuksista sekä pysähdyksistä, jotka koiran tulee osata sekä oikealla että vasemmalla puolella ohjaajaa seuraten. Ylimääräiset hidastelut, pysähdykset ja epätarkasti suoritetut tehtävät vievät kaikki pisteitä. Koska jokainen rally-tokon kisarata on erilainen, harjoiteltavia asioita ja haastetta riittää varmasti jokaiselle. Monirotuinen koira tulee rekisteröidä Suomen Kennelliiton tunnistusmerkintä- ja omistajarekisteriin eli niin sanottuun FIX-rekisteriin ennen ensimmäistä rally-tokokilpailua. 

Rally-tokossa ohjaajalla on kisasuorituksen aikana kaksi mahdollisuutta uusia väärin suoritettu tehtävä. Uusiminen vie koirakon suorituksesta aina -3 pistettä. Huonollakin pistemäärällä voi kuitenkin joskus päästä palkinnoille, sillä jokaisesta luokasta palkitaan myös tuomarin suosikki! 

Rovaniemen Palveluskoirakerho järjestää jäsenilleen rally-tokon koulutusta, kursseja ja harjoituksia kesäaikaan kentällä sekä talviaikaan vuokratiloissa mahdollisuuksien mukaan, joten harrastaa voi ympäri vuoden. Rally-tokoa on helppo harrastaa myös kotioloissa, sillä erilaisten temppujen harjoittelu ei vaadi paljon tilaa tai erityisiä välineitä. Tehtävät onkin ensin hyvä opettaa koiralle yksittäisenä temppuina ennen rally-tokoradalle siirtymistä. Kerholta löytyy tarvittavat kylttitelineet, tehtäväkyltit, esteitä ja pujottelukartioita ratojen rakentamiseen. 

Rally-toko on Rovaniemen Palveluskoirakerhon uusimpia lajeja. Vuodesta 2018 kerho on palkinnut vuoden rally-tokokoiran sekä rally-tokotulokkaan kannustuksena aktiivisesta harrastuksesta. 

Teksti: Laura Hanni, Saana Siitonen

Bordercollie Jack seuraa ohjaajaa oikealla puolella, ja vaihtaa puolta ohjaajan edessä jatkaen seuraamista vasemmalla. Kuva: Laura Hanni
Rally-tokossa kaulapanta on tarkkaan määritelty, eikä esimerkiksi ketjukaulainta saa suorituksessa käyttää. Sääntöihin ja kilpailuohjeisiin kannattaa tutustua tarkoin ennen ensimmäiseen kilpailuun lähtemistä. Kuva: Laura Hanni