Historia

Ensiaskeleet Rovaniemen Palveluskoiraharrastajina 1949-1955

Alkuvuosina tottelevaisuutta, jälkeä ja viestiä harjoiteltiin kesäisin säännöllisesti. Myös vetoharrastus oli viriämässä. Seuran jäsenet osallistuivat muiden seurojen järjestämiin kokeisiin ja näyttelyihin jonkin verran. Itse järjestetyt kokeet olivat aluksi jäsentenvälisiä koitoksia, joita pidettiin sekä kesälajeissa että talvisin vedossa.

Ensimmäiset yleiset palveluskoirakokeet seura järjesti vuonna 1951, ja siitä lähtien on kokeita järjestetty vuosittain. Seuran alkutaipaleella varoja toimintaan kerättiin jäsenmaksuilla ja lasten pulkkavedätyksillä.


Uudelleensyntyminen Rovaniemen Palveluskoirakerhona vuonna 1965

Kesäkuun 21. päivänä vuonna 1965 kokoontui kymmenen innokasta palveluskoiraharrastajaa Jaakko Jauhiaisen johdolla herättelemään uudelleen henkiin palveluskoiraharrastusta Rovaniemellä vuosien 1956-1964 täydellisen, mahdollisesti yleislakon aiheuttaman hiljaiselon jälkeen. Kokouksessa oli läsnä myös seuramme tuleva kunniapuheenjohtaja Väinö Karhu sekä vuonna 1967 puheenjohtajaksi valittu Paavo Aura, yksi seuramme pitkäaikaisimmista puheenjohtajista.

Uudelleensyntyneen Rovaniemen Palveluskoirakerhon toiminta oli alusta alkaen vilkasta joka saralla. Seuraa ja sen järjestämää palveluskoiratoimintaa esiteltiin paljon paikallisissa lehdissä. Vuonna 1966 perustettiin Kemijärvelle Rovaniemen Palveluskoirakerhon alaosasto. Seurakoiratkin tulivat vähitellen toimintaan mukaan. Koulutus- ja keskustelutilaisuuksia ja harjoituksia niin kesälajien (jälki, viesti, yleiskoe, tottelevaisuus), vetohiihdon, näyttelyiden kuin pelastuspalvelunkin puolella pidettiin runsaasti. Seuran jäsenet osallistuivat aktiivisesti myös muualla pidettyihin kursseihin ja koulutustilaisuuksiin. Kilpailutoimintaan osallistuminen ja kokeiden järjestäminen oli myös erittäin aktiivista.

Vuonna 1966 järjestettiin mm. ensimmäiset suuremmat, tulevien vuosien perinteiset Pohtimolammen palveluskoirakokeet, joiden ohella pidettiin kesäisin pari pienempää koetta. Vuonna 1967 seura järjesti ensimmäiset kansalliset vetokoirakilpailut ja vuonna 1973 vedon suomenmestaruuskilpailut. Suomen, Ruotsin ja Norjan pohjoisten alueiden välisen kalottiyhteistyön aloittamisen myötä vuonna 1970 järjestettiin ensin vetohiihdon Kalottimestaruuskilpailut vuonna 1970 ja kesälajien Kalottiottelut kolme vuotta myöhemmin.

Ensimmäinen suurempi kaikkien rotujen Drive-in -koiranäyttely järjestettiin yhdessä Rovaniemen Ampujien ja Metsäveikkojen kanssa heinäkuussa 1969. Näyttelyn järjestämisestä muodostui monivuotinen perinne. Kaiken touhun ohella oli vielä palveluskoiranäytöksiä, talkoita, koiravedätyksiä lapsille, jokavuotiset pilkkikilpailut, pikkujoulut jne.


Toiminta 70- ja 80 -luvuilla

Rovaniemen Palveluskoirakerhon 25-vuotisjuhlavuonna 1974 jäsenmäärä oli noussut jo lähelle sataa. Seuran toiminta jatkui edellisten vuosien malliin: järjestettiin aktiivisesti harjoituksia ja useammat kokeet vuodessa. Kesäisin RAM:n ja Rovaniemen Käyttökoirien kanssa yhteistyössä järjestetty suuri drive-in koiranäyttely laajeni kansainväliseksi ja keräsi juhannuksena 1985 ennätyssuuren osanottajajoukon: 1200 koiraa! Erityisen vilkasta oli vetohiihtotoiminta. Seuran valjakkohiihtäjät keräsivät paljon mestaruuksia ja muita arvokkaita sijoituksia, paitsi kansallisissa vetokokeissa ympäri Suomea, myös SM- ja Kalottimestaruustasolla.

Toisinaan kisamatkat tehtiin yhteiskyytinä vuokratulla linja-autolla, ja onpa seura taannoin ostanut käyttöönsä oman moottorikelkankin latujentekoa varten… Aktiivisuus näkyi myös kisojen järjestämisenä. Vuosina 1975 ja 1979 seura sai järjestettäväkseen Suomen PaIveluskoiraliiton alaiset SM-vedot, ja talvella 1978 jo toistamiseen vedon Kalottimestaruuskilpailut ja vieläpä Pohjoismaiset vetokoiramestaruuskilpailut vuonna 1983. Suomen Reki- ja Vetokoiraliiton perustamisen myötä seura järjesti myös REVEL:n alaiset SM-vedot vuonna 1985. Varoja vilkkaaseen toimintaan kerättiin edelleen lastenvedätyksillä ja osallistumalla järjestysmies-ja vartiointitehtäviin raveissa sekä jalkapallo- ja lentopallo-otteluissa.


Rovaniemen Palveluskoirakerho tänään

Uusi aikakausi seuran historiassa koitti jälleen vuonna 1988, kun Suomen Valjakkourheilijoiden liiton perustamisen myötä valjakkohiihtäjät perustivat oman erikoisseuransa Rovaniemen Valjakkourheilijat ry:n ja valjakkohiihtotoiminta Palveluskoirakerhon sisällä lakkasi lähes kymmeneksi vuodeksi kokonaan. Kesälajit nostivat vuorostaan päätään… Koulutustoiminta tottelevaisuus- ja maastopuolella oli vireää. Seura järjesti vuosittain koulutusleirejä ja -viikonloppuja, joihin kutsuttiin vetäjiksi ulkopuolisia kouluttajia. Pelastuskoiratoimintaa heräteltiin henkiin ja haku tuli vahvemmin mukaan laajentamaan seuran lajivalikoimaa.

Vuonna 1996 alkoi valjakkohiihtotoiminta uudelleen viritä. Uudet innokkaat harrastajat saivat vanhat, jo 70-luvulla aloittaneet konkarit takaisin joukkoonsa seuran liittyessä Suomen Valjakkourheilijoiden jäseneksi vuonna 1997. Rovaniemen Valjakkourheilijat nimittäin lakkautettiin tuolloin. RPKK on onnistunut nousemaan takaisin takavuosiensa valjakkohiihtotasolle: Suomen parhaiden joukkoon! Valjakkohiihtotoiminta onkin viime vuosina ollut vilkasta. Seuralla on yhteisharjoituksia kolmella eri ladulla seitsemänä päivänä viikossa ja vilkkaan harjoittelu- ja kilpailutoiminnan ohella pyritään järjestämään jäsentenvälisiä valjakkohiihtokilpailuja ja muutenkin pitämään lajia esillä paikkakunnalla ja paikallislehdissä.

Herättääkseen kiinnostusta palveluskoiratoimintaa kohtaan ”suuren yleisön” parissa, seura on järjestänyt Tutustumis- ja Ulkoilupäiviä koulutusalueellaan ja Match-Show -tapahtumia näyttelytoiminnasta kiinnostuneille. Ohjattua tottelevaisuus- ja maastoharjoittelua järjestetään tarpeen ja innostuksen mukaan. Kokeita kesälajeissa on järjestetty yleensä kahdet kesässä ja jäsentenväliset mestaruudet jäljellä, haussa, viestissä ja valjakkohiihdossa ratkotaan tietysti joka vuosi. Seuralla on käytettävänään kaksi SPKL:n ja kolme VUL:n alaista tuomaria. Seuran talkoohengestä hienoja esimerkkejä ovat oman kerhomajan rakentamistalkoot kesällä 1993 Tassuvaaraksi nimetylle koulutus- ja koealueelle ja kodanrakennustalkoot paria vuotta myöhemmin. Haastava kuukaudenmittainen talkoourakka oli kesällä 1998 yhdessä Rovaniemen Poliisiurheilijoiden kanssa Napapiirin asuntomessujen yövalvontatehtävä Rovaniemen maalaiskunnassa. Vuonna 2013 koulutuskentällä on sähköt ja koulutuskenttä voidaan valaista pimeään aikaan. Lisäksi kerhotaloa ja koulutuskenttää pyritään kunnostamaan ja parantamaan talkoilla joka vuosi entisestään.

… Ja lystiähän meidän seurassa on aina osattu pitää perinteisten kesä- ja talvikauden avajaisten ja -päättäjäisten, kotailtojen ja pikkujoulujen merkeissä!

teksti: Anu Mäkinen, Sanna Pehkonen ja Niina Konttaniemi